sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Rillumarei!

Rumarellumarilluma...
Esa Pakarisen syntymän 100-vuotisuuden kunniaksi koottu Rillumarei-revyy on onnistunut lavakappale.
Lauantain (12.2.2011 Kulttuuritalo, Helsinki) ensi-illassa oli kankeutta, joka ei välttämättä lienny kiertueen aikana (revyyhän kiertää kevättalven aikana pitkin maata), sillä juontajat Maarit Niiniluoto ja Esa Pakarinen jr. näyttivät vetävän osuutensa luonnosmaisen kässärin pohjalta. 
Helismaalaisuuden (sen herkän puolen) kohtuu hyvin omassa laulutuotannossaan haltuun ottanut Tuure Kilpeläinen ja orkesteri klaaraavat revyyn kappaleet hienosti, leikkisästi ja totuttuja sovituksia vältellen. Kuunkuiskaajat-duo istuu kokonaisuuteen kuin kesäkolttu tanssilavalle. Ja Matti Muhonen on mainio Severi Suhosena, Impi Umpilampena ja Pekka Puupäänä; hyvä laulaja toki myös.
Mutta jos ei pidä vanhoja suomalaisia (lue: Toivo Kärjen säveltämiä, muitakin sointuja kuin perusduureja ja -molleja sisältäviä) iskelmiä, Rovaniemen markkinoiden kaltaisia pikatuotantoelokuvia, suhonen/eemeli/helismaa-akselin esi-standup-komiikkaa yms. arvokkaana asiana, ei kannata mennä piinaamaan itseään Rillumarei-revyysen - vaikka monessa laulussa agraarisesta virityksestä huolimatta on vahva viesti myös nykyajan kaupunkilaisille.
Ei rengin osa ole muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa. Edelleen isäntä sanoo, että voisit aloittaa praktiseeraamalla palkatta; tuttu tilanne monelle opiskelevalle harjoittelijalle.
Itse sain väliajalla tilaamattoman bonuksen, kun sain jutella Esa Pakarinen jr:n lapsuuskaverin kanssa, joka tunsi tietysti myös seniorin hyvin.
Illan riipaisevin esitys oli Juniorin ilman säestystä tulkitsema Hiski Salomaan 1920-luvun lopulla levyttämä Askon kolmetrivinen (tunnetaan myös nimellä Askon kolmirivinen). Hämärän ja hikisen pirtin tanssin jytke tuli tulkittua tavalla, jossa vahvan sahdin sammuttama suomalaispelimanni kohtasi bluesäijän Pohjois-Amerikan syvästä etelästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti