keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Julkisuus haittaa leikkauksia

Kunnan palvelujen leikkaaminen ei ole helppoa, vaikka leikkaamista kutsuisi pehmeämmin säästämiseksi tai talouden tasapainottamiseksi.
Helppoa tai ei, jotain on tehtävä, jos rahaa menee enemmän kuin tulee.
Menot kasvavat, vaikka ei tehtäisi mitään, mitä ei tehty viime vuonna; vaikka ei perustettaisi yhtään uutta päiväkotiryhmää tai vedettäisi metriäkään uutta asvalttia.
”Ei tosiaan käy kuntajohtajia ja -päättäjiä kateeksi. Kun kriisiytyvässä kunnassa ryhdytään laatimaan leikkauslistoja, kunnan johto ja päättäjät eivät saa tukea miltään suunnalta”, sanoo kuntakonsultti Eero Laesterä Suomen Kuvalehden haastattelussa.
Juttu käsittelee kuntien taloutta usealta puolelta. Toimittajan silmään pistää, miten siinä arvioidaan julkisuuden vaikutusta päätöksentekoon. Jutussa todetaan, että jos kunnan johto ja päättäjät löytävät yksituumaisuuden säästökeinoista, ongelmat alkavat niiden tultua julki.
Tietysti ikäviä päätöksiä olisi helpompi tehdä, jos kuntalaiset eivät tietäisi, mitä ollaan tekemässä. Siinäkin tapauksessa, että kuntalaisilla on tietoa, päättäjät saisivat olla rauhassa, jos kuntalaisten mielipidettä ei kuuluisi missään.
Päättäminen on vaikeaa, tiedetään, mutta ei sitä pidä helpottaa salailulla.

x x x

Ehkä koira älähtää kalikan kalahtaessa, mutta kyllä paikallisen päivälehden toimittajan veri hieman lämpenee, kun valtakunnallisessa viikkolehdessä kirjoitetaan: ”Paikallismedia nostaa säästökohteet yksi toisensa jälkeen otsikoihin alas ammuttaviksi.”
Salon Seudun Sanomat on viimeisen vuoden aikana kirjoittanut poikkeuksellisen paljon Salon kaupungin leikkauksista ja säästöistä siksi, että niitä on suunniteltu ja valmisteltu ja niistä on päätetty. Äänessä ovat olleet virkamiehet, valtuuston, hallituksen ja lautakuntien päättäjät, ammattijärjestöjen edustajat ja kaupunkilaiset.
Lehti yrittää kertoa salolaisille, mitä kaupungissa tapahtuu. Leikkauksia tehdään niin kolholla puukolla, että joskus päättäjäkin lukee vasta lehdestä, mitä päätökset merkitsevät.
Eikö kiekkokaukaloiden jäädyttämisestä ole parempi puhua ennen pakkasia kuin vasta keväällä? Kaupungin kesätöistäkin kannattaa päättää ennen kesää, päätetään niistä mitä hyvänsä.

x x x
Julkisuus ei ole vain mediajulkisuutta. Esimerkiksi Salon kaupungin esityslistat ja pöytäkirjat ovat kenen tahansa luettavissa kaupungin verkkosivuilla. Sieltä toimittajatkin poimivat aiheita jalostettaviksi.
Keskivertosurffaajaa sinnikkäämpi netin käyttäjä löytää arvioita vanhustenhoidon vaikeuksista ja esityksiä kulttuurijärjestöjen kuristamisesta tai kaukolämmön kallistumisesta.
Oikein innokas kuntalainen voi jopa häiritä valmistelua tai päätöksentekoa kyselemällä päätösten mielekkyyden perään ja olemalla itse jotain mieltä.
Kolumni julkaistu
Salon Seudun Sanomissa 8.2.2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti