perjantai 17. syyskuuta 2010

Valelääkärin menestyksen resepti

Kun Lohjan oikeustalolla käsiteltiin valelääkärijuttua, ei tarvinnut miettiä, luettiinko syytteet syystä. Syytetty ei yrittänytkään kiistää, etteikö hän olisi toiminut terveyskeskuslääkärinä ilman vaadittavaa pätevyyttä.
Syyttäjän mukaan valepoliisinakin toiminut valelääkäri piti oikeudenistunnossa jännitystä yllä muilla keinoilla. Juristit kehuivat käräjillä, että valelääkäri näytteli roolinsa hyvin.
Oikeussalissa syytetyllä oli uusi ohjelmisto. Todennäköisesti hänen tuuhea ja sekainen tukkansa oli peruukki, joskin samanlaisia aitojakin kuontaloita näkee.
Mutta oliko parta aito? Entä hartiat? Esiintyikö valelääkäri tyyten valepuvussa?
Totisen syytetyn esiintyminen toi oikeudenistuntoon huvittavia piirteitä, vaikka asia on vakava.
On tuomittavaa, että joku keksii esiintyä lääkärinä ilman koulutusta, ja on huolestuttavaa, että omatekoisilla todistuksilla pääsee harjoittamaan lääkärin ammattia. Enää tällaista ei pääse tapahtumaan, vakuuttavat viranomaiset.
Valelääkärin jäljiltä ei ole paljastunut ainakaan vakavia hoitovirheitä, eikä toivottavasti paljastukaan.


Syyttäjän, puolustuksen, valelääkärin työnantajien asianajajan ja todistajien puheet antoivat mielenkiintoisen kuvan terveydenhuollosta.
Kouluttamaton ihminen pystyi toimimaan lääkärinä vuodeosastolla ja terveysasemalla tukeutumalla vanhempaan kollegaan, kokeneisiin hoitajiin, internetiin ja kirjallisuuteen.
Terveyskeskusta Karjaalla hoitavan Careman asianajaja kertoi, että vastaanotolla hoitajat ohjasivat valelääkärille helppoja potilaita, joille arvioivat kirjoitettavan antibioottia. Hoitaja siis tiesi, mitä tarvittiin, ja kouluttamattoman lääkärin tarvitsi vain kirjoittaa resepti.
Uuden lain mukaan myös hoitajat saavat kirjoittaa rajatusti reseptejä. Valmiudet antava koulutus käynnistyy vasta ensi vuonna, joten vielä joka reseptiin tarvitaan lääkärin kuittaus. Koulutuksen jälkeenkin hoitaja tarvitsee kirjoitusluvan terveyskeskuksen johtavalta lääkäriltä. Siihen tehtävään ei pääse ilman koulutusta.
Valelääkärin lyhytaikainen menestys oli mahdollista, koska terveyskeskuksissa on pula lääkäreistä; oli ainakin vielä kaksi vuotta sitten.


Huijaus onnistui, koska Suomessa ei ole totuttu huijareihin. Me olemme rehellisiä ja uskomme, että kaikki muutkin ovat. Jos joku sanoo olevansa lääkäri, hän on lääkäri. Jos joku näyttää todistuksen, se on aito.
Hyvä niin, jos vaihtoehtona on jatkuva epäily.
Syyttäjä totesi Lohjalla istuntosalin aulassa, että hänen mielestään valelääkärin huijaus onnistui, koska työhönottohaastattelussa hänen asiaansa ei paneuduttu riittävästi.
Voisiko huijauksen onnistuminen kertoa jotain hyvää terveydenhuollosta?
Valelääkärin työpaikalta löytyi aina kokeneempi oikea lääkäri, jolla oli aikaa vastata kysymyksiin, vaikka niiden runsautta joskus ihmeteltiinkin. Samoin vuodeosastolla ja päivystyksessä askaroi hoitajia, jotka ymmärsivät potilaan parhaan ja myös auttoivat auliisti nuorta lääkäriä.
Heikointa lenkkiä tuetaan. Hyvä niin.
Julkaistu Salon Seudun Sanomissa 17.9.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti