sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Vaaralliset lelut

Jouluna lapsiperheissä riittää vilinää kuusen ympärillä, mutta harvassa kuusessakaan on hiljaista.
Kuusen mukana tupaan voi tulla lunta, mutta myös puoli miljoonaa ötökkää: punkkeja, hämähäkkejä ja oksakirjaajia. Suurin osa on niin pieniä, että niitä ei erota silmin nähden.
Vieraista ei ole vaaraa.
Vaara voi sen sijaan piillä kuusen juurella.
Joulumyynnissä on paljon vaarallisia leluja. Turvatekniikan keskus testasi leikkikaluja, ja tuloksena oli, että myynnistä poistettiin ennen joulua kuusi.
Vaarallisten lelujen luettelo ei yllätä: Laserpyssyssä on tehokas laser, ja kauppiaan sisäänvetotuotteeksi tarkoittamassa magneettikalenterissa on liian voimakas magneetti, ja se vedetään takaisin.
Vauvanukke on vaarallinen, koska sen sisältämä muovinpehmennysaine heikentää hedelmällisyyttä.
Metsästävän perheen joulu meni pilalle, kun tarkastajat tuomitsivat muovikuula-aseen, eikä pehmohirvikään ollut turvallinen.
Vaaralliset lelut tuodaan ulkomailta, enimmäkseen Kiinasta. Suomalaisia leluja kaupasta on vaikea löytää. Aina voi muistella vanhoja ja tehdä käpylehmiä, mutta omat vaaransa on niissäkin. Suomu menee kurkkuun ja tikku silmään.
Lelujen turvallisuutta tutkitaan, mutta selvittämättä on, kummalla on elämässään enemmän riskitekijöitä: leluilla leikkivällä vai lelutehtaassa työskentelevällä lapsella.
Pakina julkaistu
Salon Seudun Sanomissa
19.12.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti