torstai 21. lokakuuta 2010

Hiilijalka pilkahtaa

Ollaan optimistisia: ihminen tuhoaa luontoa tiedostamattaan ja yrittää pelastaa sitä tietoisesti. Sen tähden laaditaan lakeja. Toisaalta on tärkeä tietää, minne mummo laski laskiämpärinsä, toisaalta valtiot ja yritykset voivat puliveivata päästökaupoille.
Myös valistuksen uskotaan vaikuttavan. Kun Mikki Hiiri Georg Malmstenin vanhassa lastenlaulussa kävi mättähältä mättähälle, pikkujalka pilkahti.
Ne olivat toisia aikoja ne. Laulu pitää päivittää opettavaiseksi nykyvaatimusten mukaisesti. Niinpä Mikki hyppelee yli soiden laulu soiden ja huomaa, että turpeet on poltettu ja että pikkujalan sijasta pilkahtaa jättimäinen hiilijalanjälki.
Alkuperäisessä laulussa kerrotaan iloisena asiana, että päiväkulta kuumoitti. Nyt sekin kertoisi ilmaston lämpenemisestä.

x x

Suomalaisen ekologinen jalanjälki on yli kuusi hehtaaria. Suurin selittäjä on hiilijalanjäljen kasvu, joka taas selittyy uusiutumattomien luonnonvarojen polttamisella.
Ja uutta poltettavaa etsitään koko ajan. Turvepaikan hakijat lisääntyvät.
Suomi kuuluu maailman vauraimpiin maihin. Olemme vippejä ja elämme jatkuvasti yli luonnonvarojemme. Samaan aikaan viidakossa trooppisten lajien määrä vähenee.
Uusiakin lajeja syntyy, niin kuin F1. Formulaosakilpailuja järjestetään myös tropiikissa.


x x

– Oletko sinä lainkaan huolissasi ekologisesta jalanjäljestä ja ilmaston lämpenemisestä?
– Miten niin?
– Ajattelen vain, kun ajelet lyhyetkin matkat omalla autolla.
– Ei yksi päästö kesää tee.
Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 17.10.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti